Американська ТПП підтримає план розвитку лізингового ринку на урядовому рівні

На вчорашньому засіданні Комітету з банківських та фінансових послуг Американської торгово-промислової палати, була розглянута, зокрема, Програма дій щодо розвитку ринку лізингу в Україні. Програма стала результатом кількох робочих груп, що були проведені попередньо Асоціацією та Палатою задля визначення ключових напрямків. 

 

Вона включає в себе презентацію «Можливості,перспективи, шляхи розвитку», Пропозиції від АмТПП до Плану заходів уряду України 2014-2017 р.р. та глобальний законопроект по лізингу, розроблений Асоціацією. 

Директор Асоціації Марина Масіч зробила презентацію для членів Комітету, в якій акцентувала увагу на тому великому потенціалі , який має лізинг в Україні, а також на можливостях, що втрачаються , внаслідок недолугого регулювання, нормативних прогалин, відсутності підтримки держави, тощо.

 Члени Комітету з банківських та фінансових послуг одностайно підтримали Програму розвитку та дали «добро» Палаті на просування таких підходів на урядовому рівні.
Крім того, вони висловили підтримку зусиллям Асоціації щодо посилення захисту прав кредиторів, та врегулювання проблеми повернення активів від неплатника-лізингоотримувача – агрохолдингу «Мрія». 

На засіданні Комітету також підіймалося питання щодо відновлення роботоспроможності регулятора ринку фінансових послуг, який в даний час є недієздатним в силу кадрових проблем. Тут члени Комітету та запрошені висловлювали різні за своє суттю пропозиції щодо можливості і доцільності такого відновлення,адже за попередні роки діяльності регулятора він демонстрував низьку ефективність та високий коефіцієнт корумпованості. Звучали пропозиції про доцільність створення мегарегулятора з потужними важелями впливу. 

Учасники засідання також обговорили проблеми захисту прав споживачів та кредиторів, необхідність комплексного підходу та симетричного  захисту обох сторін кредитних взаємовідносин. Обговорювалися й деякі інші нагальні питання фінансового ринку України. 

Асоціація лізингодавців України