Аграрний союз критикує урядовий проект держбюджету-2014 за скорочення держпідтримки аграріїв

Аграрний союз критикує внесений у Верховну Раду Кабінетом Міністрів проект державного бюджету на 2014 рік за скорочення державної підтримки аграріїв.
Про це сказано в листі Аграрного союзу голові парламентського комітету з питань аграрної політики й земельних відносин Григорію Калетніку.
“Аграрний союз проаналізував представлений проект державного бюджету на 2014 рік і зазначає, що основною його рисою є скорочення тенденції до скорочення державної підтримки сільськогосподарського виробництва”, – сказано в документі.
Союз зазначає, що аграрії найбільше очікують серйозних зрушень у забезпеченні доступу до більш дешевих кредитів завдяки частковій компенсації банківської ставки за рахунок бюджетних коштів.
“Але гарантії виділення необхідного обсягу коштів у цьому напрямку в проекті державного бюджету відсутні”, – зазначається в листі.
Також Аграрний союз підкреслює, що в проекті держбюджету відсутня державна підтримка хмільництва, садів, виноградників і ягідників, компенсація вартості електроенергії для зрошення земель, припинено фінансування програми створення оптових ринків сільгосппродукції.
Також проект держбюджету не забезпечує умов для становлення ринку страхових послуг в аграрному секторі, розвитку кооперативного руху, використання фінансового лізингу.
Крім того, Аграрний союз називає особливо значним зниження фінансування Аграрного фонду, але підкреслює, що установа наразі не виконує функцій цінової підтримки й авансування діяльності сільгоспвиробників.
Аграрний союз просить парламентаріїв урахувати вимоги аграріїв при прийнятті головного фінансового документа на 2014 рік.
Як повідомляло агентство, влада розраховує на прийняття проекту держбюджету на 2014 рік на поточному пленарному тижні (14-17 січня), його розгляд у парламентському залі засідань намічено на 16 січня.
Опозиція має намір домагатися перегляду законопроекту про держбюджет на 2014 рік на пленарному тижні Ради 14-17 січня.
Кабінет Міністрів пропонує Раді затвердити державний бюджет на 2014 рік з доходами 392,4 млрд гривень, видатками 447,3 млрд гривень, граничним дефіцитом 59,5 млрд гривень або 3,6% ВВП.
На підтримку тваринництва в документі передбачено виділення 900 млн гривень

Українські новини