За два роки партнер Порошенка продав «Украгролізингу» тракторів на 57 мільйонів

ДПАТ «НАК «Украгролізинг» 24 вересня уклав низку угод на придбання сільськогосподарської техніки загальною вартістю 38,02 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

З цієї суми 6,97 млн грн. отримає ТОВ «Виробниче підприємство «Агро-Союз», у якого замовили п’ять сівалок: дві «Агро-Союз» Turbosem II 19-60 і три «Horsсh Агро-Союз» ATD. Фірма «Агро-Союз» входить в корпорацію «Агро-Союз» Сергія Прокаєва і Володимира Хорішко.
Решту 31,05 млн грн. піде  на закупівлю 168 тракторів у ТОВ «Укравтозапчастина»: МТЗ-82.1.26 – 66 од., КИЙ-14102 – 6 од., Беларус-892 – 96 од.

Компанія «Укравтозапчастина» раніше належала холдингу «Укрпромінвест» народного депутата Петра Порошенка. Зараз на фірмі стверджують, що її власником є Олег Зімін, давній бізнес-партнер Порошенка по корпорації «Богдан».

За даними «ВДЗ», перше невелике замовлення від «Украгролізингу»  фірма «Укравтозапчастина» отримала у 2010 р. – це був підряд на ремонт і обслуговування тракторів за 330 тис грн. Натомість великі замовлення на придбання техніки компанія почала отримувати в серпні 2012 р., коли виграла два тендери на купівлю тракторів загальною вартістю 26,15 млн грн.

Таким чином за два роки з урахуванням останніх замовлень з фірмою було укладено угод на 57,21 млн грн.

Нагадаємо, з березня по грудень 2012 р. Петро Порошенко обіймав посаду міністра економ розвитку і торгівлі.

Закупівля техніки по всіх описаних вище тендерах фінансується з державного бюджету, ціни на окремі види техніки не повідомляються.

Усі тендери проведено за неконкурентною процедурою «закупівля у одного учасника», оскільки держкомпанія купує техніку для подальшої передачі аграріям по лізинговим схемам. Відтак обладнання купується у його виробників. При цьому відбір техніки здійснюється на підставі замовлень лізингоодержувачів відповідно до встановлених ними специфікацій та умов. Цей відбір проводився Комісією з питань визначення переліку і граничних цін на техніку та обладнання вітчизняного виробництва для агропромислового комплексу на відкритому конкурсі, за результатами якого обрано постачальників.

Нагадаємо, нещодавно аудит Держфінінспекції щодо виконання «Украгролізингом» Державної цільової програми з надання в лізинг сільгосптехніки в 2010 р. та I кварталі 2013 р. виявив неефективне використання компанією 669 млн грн. або понад 71% коштів, виділених на реалізацію програми.

Окрім того ревізія ДФІ виявила нестачу обладнання вартістю 74,7 млн. грн, переданого «Украгролізингом» на зберігання ТОВ «Новий двір». Коли саме фірмі передали обладнання – невідомо, однак відомо, що у 2011 році 99,99% статутного капіталу «Нового двору» отримала компанія «ВМВ груп», засновником якої є Надія Шпак, дружина першого керівника «Украгролізингу» екс-нардепа від Блоку Литвина Василя Шпака. З 2009 року компанію очолює син останнього – Микола Шпак.

Наші гроші