Експерти VAB Лізинг про істотні переваги лізингу для клієнтів

1. Як за останні два роки змінилося законодавство у сфері лізингу (оподаткування підприємств-лізингоодержувачів)?

Найбільш значні зміни законодавства у сфері лізингу пов’язані з введенням Податкового Кодексу України в квітні 2011 року. Найбільш вагомі зміни – це 100% віднесення до податкового кредиту суми ПДВ у вартості предмету лізингу, скасування оподаткування ПДВ винагороди лізингодавця за договорами фінансового лізингу, що перевищує 2-ну облікову ставку НБУ, більш чітке визначення порядку оподаткування при поверненні предмету лізингу за договорами фінансового лізингу, 100% віднесення платежів за оперативним лізингом та покупкою ПММ на валові витрати підприємства.
З появою податкового кредиту за ПДВ, лізинг легкового автотранспорту став не просто альтернативою кредитуванню, а й вигідним самостійним фінансовим інструментом з низкою помітних переваг.

2. Які податкові преференції доступні бізнесу, який придбає у лізинг техніку та автомобілі?

Безумовно, при придбанні основних фондів у фінансовий лізинг клієнти-юридичні особи отримують значні податкові преференції. Перш за все, це податковий кредит 20% на всю вартість об’єкта в день отримання такої техніки в користування, а також економія на податку на прибуток за рахунок віднесення суми амортизації та суми комісії лізингової компанії на валові витрати. У цілому, тільки за цими 2-ма податками, економія складе близько 25-35% від загальної вартості договору.
Крім податкових преференцій не варто забувати і інші, не менш значні переваги, серед яких комплекс додаткових послуг: технічне обслуговування, реєстрація автомобіля зі сплатою всіх податків і зборів, вигідні умови АВТОКАСКО, страхування цивільної відповідальності і багато іншого.
Купівля автомобіля і техніки в лізинг дозволяє бізнесу працювати без відчутних витрат, тому, крім стандартних вигідних пропозицій, на ринку представлені спільні програми VAB Лізинг та автовиробників, такі як: Renault Leasing, Citroеn Leasing і Nissan Finance, в рамках яких передбачений мінімальний аванс від 20% – тільки за вартість об’єкту лізингу, що дозволяє не вилучати з обороту значну суму коштів. А рівномірний розподіл витрат протягом усього строку лізингу значно полегшує бізнес-планування.

3. Розкажіть на конкретному прикладі схему оптимізації податків за допомогою лізингу.

Лізинг дозволяє правильно планувати свій бюджет на купівлю основних засобів та оплату податків. Для прикладу розрахуємо витрати на лізинг автомобіля Renault за спеціальною програмою Renault Leasing. При вартості автомобіля 120 000 грн., авансі 50% і терміні лізингу 12 місяців лізингоодержувач отримує: податковий кредит у розмірі 20 000 грн., економію на податку на прибуток за 1-й рік – 3800 грн., а також економію на податку на прибуток від комісії лізингової компанії – 3655 грн. Тобто, при загальній вартості договору порядку 139 000 грн. (І це, зауважте, за ціною 120 000 з урахуванням всіх витрат на реєстрацію і страховку), загальна вигода через економію на сплату податків складе майже 30 000 грн. Для придбання автомобіля у власність вартістю 120 000 грн., фактичні витрати клієнта-юридичної особи з урахуванням особливостей оподаткування складуть 109 000 грн.

4. Отримуючи транспорт у фінансовий лізинг, лізингоотримувач збільшує відповідну групу основних фондів і нараховує амортизацію, що зменшує податок на прибуток. Як саме це відбивається на кількості сплачених лізингоодержувачем податків?

Однозначно, при використанні лізингу, сума податку на прибуток знижується. При фінансовому лізингу сума знижується на 19% від суми комісії лізингової компанії, а також суми нарахованої амортизації. При оперативному лізингу зниження відбувається на 19% від суми щомісячного лізингового платежу. При цьому, віднесення на валові витрати провадиться без ПДВ.

5. В якому випадку підприємство не зможе зменшити податок на прибуток, навіть якщо у нього є техніка чи автомобілі в лізинг?

Підприємство, яке є платником податку на прибуток на загальних підставах, не зможе зменшити податок на прибуток, маючи техніку або автомобіль в лізинг, тільки за умови, якщо предмет лізингу не використовується для ведення господарської діяльності, тобто є невиробничим основним засобом. У такому випадку амортизація і витрати на утримання таких об’єктів не здійснюються.
У всіх інших випадках, при оформленні автомобіля або техніки у фінансовий або оперативний лізинг, підприємство, яке є платником податку на прибуток на загальних підставах, отримує зниження податку на прибуток.

6. Чи відноситься сума сплаченого ПДВ у складі платежу за сервісне обслуговування взятого в лізинг транспорту до податкового кредиту?

Так, відповідно до Податкового Кодексу, сума сплаченого ПДВ у складі платежу за сервісне обслуговування взятого в лізинг транспорту відноситься до податкового кредиту.
При цьому сервісні послуги можуть в собі містити безліч різних сервісів. До прикладу, в сервісний пакет Компанії VAB Лізинг входять: безкоштовний евакуатор, безкоштовна технічна допомога на дорогах (екстрений запуск двигуна, заміна колеса на дорозі, підвезення палива тощо), 24-годинна лінія підтримки та ін Також є можливість додатково включити в сервісне обслуговування: покупку, сезонне зберігання та заміну шин, підмінний автомобіль, мийку, відповідальне зберігання автомобіля на період відрядження та інші послуги.

7. Як правильно оформити техніку або транспорт в лізинг, щоб аргументувати зазначену у звітності підприємства зменшену суму податку на прибуток, ПДВ?

При правильному оформленні договору лізингу на підставі Податкового кодексу України та Стандарту бухгалтерського обліку № 14 аргументувати будь-що державним органам не потрібно. А для правильного оформлення техніки або транспорту в VAB Лізинг необхідно зробити декілька простих дій:
1. Вибрати бажаний автомобіль в будь-якому з салонів.
2. Заповнити заявку в салоні на лізинг.
3. Протягом години отримати відповідь від лізингової компанії.
4. Укласти договір з VAB Лізинг та оплатити аванс.
5. Отримати техніку з усіма необхідними супровідними бухгалтерськими документами.

Всі інші турботи по реєстрації, страхуванню об’єкта лізингу залишаються за VAB Лізинг.