Європейці дізналися про нові можливості лізингу в Україні

 23 травня. КИЇВ. Завершила свою роботу ІІ Міжнародна конференція “Лізинг в Україні 2011: Нові можливості”. Захід проведено Асоціацією лізингодавців України за підтримки  європейської федерацієї  LEASEUROPE, що об’єднує 46 країн. У події взяло участь близько ста учасників, серед яких було чимало  гостей з Росії та Європи та Середньої Азії.

Доповідачі форуму: представники  Верховної Ради,  провідні  експерти європейської лізингової індустрії, керівники  кращих українських компаній.

Від законодавців на конференції виступив  Голова комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності,   податкової та митної політики Віталій Хомутиннік, а також його   заступник   – Сергій Терьохін.

Перший спікер відзначив важливість лізингового фінансового інструменту, як засобу оновлення основних фондів у країні, зношеність яких в деяких галузях   сягає критичної межі. Разом з тим доповідач констатував  недостатній, поки що, рівень  розвитку вітчизняного ринку лізингу. Так основний показник – рівень проникнення  лізингу в капітальні інвестиції, становить в Україні  лише 2,5%, тоді як в європейських країнах він  в середньому складає  14%. Та навіть  в пострадянській  Білорусі  рівень проникнення сягнув 8%, що свідчить про сприятливі умови розвитку. Тож  українські законодавці, разом з професійним об’єднанням галузі, мають докласти зусиль до створення ефективного правового поля для цього фінансового інструменту і в Україні. І така робота вже розпочата, її перші плоди можна побачити в новому Податковому Кодексі.

 Народний депутат Сергій  Терьохін, в свою чергу, зазначив, що український ринок  потребує, щоб усі поняття, що регулюють лізинг,  були зведені в один нормативний  акт, адже сьогодні вони розкидані по різним Кодексам і законам. І така робота теж ведеться  разом з Асоціацією  лізингодавців, зазначив спікер,  та висловив надію, що законопроект буде винесений на розгляд законодавців наступної сесії.

Від європейської лізингової індустрії  на конференцію прибув Голова ради директорів LEASEUROPE Юкка Салонен, який у своїй доповіді описав стан європейського ринку лізингу, відзначив позитивну динаміку відновлення галузі після світової фінансової кризи, та вказав шлях яким слід йти тим корпораціям, які хочуть бути переможцями, а не лузерами. Європейським досвідом поділився також провідний юрист  Британської лізингової Асоціації Джей Пармар, зазначивши, зокрема, що у Великобританії  кожен другий автомобіль придбається в лізинг (тоді як в Україні лише кожен двадцятий).

          Стан вітчизняного лізингового ринку, його тенденції та прогнози презентував для  учасників конференції Роман Іваненко представник Ради директорів Асоціації  та Голова Ради директорів «Євро Лізинг». Він відзначив   роботу Асоціації в роботі над Податковим Кодексом і розкрив  нові можливості  галузі пов’язані з цим нововведенням. В ряду переваг: здешевлення послуги лізингу,  зростання прозорості та вигідності для всіх сторін лізингових правовідносин.  Доповідач також відзначив впевнене зростання вітчизняного ринку після кризи  та спрогнозував зростання обсягу лізингових угод  до 37 млрд. грн.( на сьогодні це 30 млрд. грн.).

Тетяна Федорова- Голова юридичного комітету Асоціації, познайомила  колег з можливостями у сфері лізингу житлової нерухомості, які  з’явилися в зв’язку з удосконаленням законодавчого та податкового поля.

         Міжнародний інвестор –  Голова представництва місії МФК в Україні  Олена Волошина розповіла про можливість фінансування лізингу через  корпорацію та показала,  як це вже працює в Україні  на прикладі трьох провідних українських  компаній- ІНГ Лізинг, Перша лізингова та Євро Лізинг, при чому з останньою договір на 10 млн. доларів було укладено паралельно  з ходом конференції, у сусідній залі.

          Після виступів доповідачів  відбулася найбільш цікава частина заходу – панельна  дискусія на тему: «Маркетинг  лізингових продуктів в сучасних умовах », присвячений темі автолізингу. До дискусії залучилися  учасники  та гості конференції, які жваво обговорювали стан авторинку та  робили спільні  прогнози. Зокрема, майже усі зійшлись на тому, що рівень проникнення  фінансового лізингу в загальний обсяг продажів авто невпинно зростатиме і  до кінця року досягне 5,5 – 6%.

           Загальний висновок Міжнародного форуму – український ринок лізингу має  великий потенціал і на ньому успішно створюються   передумови для  бурхливого розвитку  вже в найближчому майбутньому. Учасники  конференції домовилися знову зустрітися  через рік  аби  продовжити ділитися  досвідом та коригувати стратегію зростання