Управління лізинговим бізнесом на території, де триває війна

Що відбувається, коли ваша рідна країна раптом опиняється у війні, а вам треба зберегти свій бізнес, поки на вас летять бомби і тікають люди? Журналіст “Leasing Life” Алехандро Гонсалес зв’язався з компанією Avis Україна, щоб дізнатися, як її керівник справляється з таким викликом. Надаємо український переклад публікації

Управляти лізингом та прокатом автомобілів у розпал повномасштабної війни – з такою проблемою не доводилося стикатися більшості регіональних менеджерів Avis у різних країнах, але для Хайма Капельнікова, генерального директора Avis Україна, це вже реальність, з якою доводиться мати справу йому та його колегам.

Хайм Капельніков, який є генеральним директором з 2010 року, ставить зараз перед собою такі задачі, цитуємо: “забезпечити безпеку моїх співробітників, надати їм можливість працювати, підтримати бізнес та забезпечити працездатність активів (3600 автомобілів в парку)”.

З 24 лютого, коли президент рф розпочав військове вторгнення в Україну, Хайм Капельніков розпочав реалізацією плану, який, як він сподівався, ніколи не буде втілений, а саме, евакуацію його співробітників до Західної України.

«Ми припускали, що може статися вторгнення і були готові, – говорить Хайм. – Ця складна та важка ситуація для всіх в Україні призвела до того, що 85% співробітників компанії змушені були переїхати. Впродовж трьох днів після початку війни, співробітників, які хотіли залишити свої помешкання, було переведено до Львова, де ми розмістили тимчасовий головний офіс. Тим часом ті, хто має родичі в інших частинах Західної України, переїхали туди. Усі, хто може працювати віддалено, так і роблять, і компанія продовжує платити всім своїм співробітникам зарплату та оплачувати їхнє проживання, якщо їм ніде жити. Ніхто не став біженцем, – каже Капельніков. – Але не всі прийняли цю пропозицію. Багато наших співробітників хотіли б виїхати з міст, де вони живуть, але у деяких наших працівників – батьки похилого віку, яких не можна залишити сам на сам, і вони не покинули їх та лишились у свої містах. В компанії всього 120 співробітників по всій Україні, наразі в Києві лишились 20 із 70, які працювали в київському офісі, який, як і раніше, відкритий щодня на кілька годин. Один співробітник залишається у Харкові, інший – у Дніпрі, а троє – в Одесі. Майже всі вони перебувають в облозі, або переживають російські обстріли поблизу їхніх домівок. Ми стежимо за ситуацією, і якщо хтось із наших співробітників вирішить евакуюватися разом із батьками, то у нас є відповідні плани”, – каже Хайм.

Капельніков, як і більшість представників Avis у Східній Європі, управляє бізнесом за договором франшизи, каже, що розраховує на поради від Американської Торгової Палати та Європейської Бізнес Асоціації в Україні, а також, на підтримку колег Avis у Польщі, Угорщині, Румунії та Словаччині.

За його словами, більшість клієнтів лізингу – це міжнародні корпорації та місцеві blue chip компанії зі стабільним фінансуванням, які укладають довгострокові договори лізингу, а короткострокова оренда авто становить лише 10% від усього бізнесу в Україні.

Указ президента Володимира Зеленського 24 лютого про введення воєнного стану терміном на 30 днів супроводжувалося заходами щодо деякого полегшення для бізнесу, коли Нацбанк України надав 30-денне відстрочення платежів.

«Незважаючи на це, більшість наших клієнтів продовжують виконувати свої фінансові зобов’язання, і лише деякі з них попросили про відстрочення платежів у зв’язку з війною. Ми продовжуємо сплачувати податки, оскільки хочемо підтримати країну зараз, – говорить Капельніков, громадянин Ізраїлю, який до 2012 року жив в Україні з дружиною та двома дітьми. – Зараз всього два вихідні на місяць я проводжу з сім’єю в Тель-Авіві, а решту часу – в Україні, а останнім часом, також у Польщі, куди ми плануємо евакуювати всіх наших співробітників, а саме, жінок з дітьми та рідними, якщо відбудеться ескалація», – каже він.

Avis Україна, є членом Асоціації лізингодавців України, входить до десятки найбільших лізингових компаній країни та працює в Україні з 1997 року.