На 22% більше техніки лізингові компанії надали агровиробникам – Асоціація лізингодавців України

Загальна кількість сільськогосподарської техніки, що профінансована лізинговими компаніями організованого ринку, склала 5874 одиниці станом на кінець 2021 року. З таким результатом портфель агротехніки лізингодавців зріс на 22,2% за рік. Що свідчить про потужну можливість галузі задовільняти зростаючий попит вітчизняного агровиробника на оновлення та модернізацію сільськогосподарської техніки.

Найбільше аграріїв  за рік профінансувала компанія ОТП Лізинг (52% від кількості техніки, що надають всі члени Асоціації). Також, вагомі частки мають Кредобанк (15%), Альфа-Лізинг (11%) і УЛФ Фінанс (7%).

За 2021 рік члени Асоціації передали в лізинг 2417 одиниці сільськогосподарської техніки. Приріст нового бізнесу склав 10,5% до аналогічного періоду попереднього року.

Трійкою лідерів за цим показником стали ОТП Лізинг (57% від усіх реєстрацій за період), Альфа-Лізинг (17%). Їх сукупна частка склала 74%.

Трактори залишаються найпоширенішим видом агротехніки для надання в лізинг, їх частка на ринку становить 35%. Найпопулярнішими марками тракторів для лізингу в зазначеному періоді стали: Беларус (із часткою 19%),  John Deere (17%), New Holland (15%) і Case (12%).

Окрім тракторів, ще 11% від кількості техніки, профінансованої в лізинг агровиробникам за період, припало на комбайни, 10% – на техніку для обробки ґрунту і 9% –  на сіялки і жниварки. Інші види техніки мали частку меншу за 9%.

У розрізі кварталів, найпотужніший результат лізингові компанії показали в другому і третьому кварталах (було зареєстровано 684 одиниці і 679 одиниць відповідно). В четвертому ж кварталі було зареєстровано 650 одиниць техніки, що на 4,3% менше, ніж за квартал до того, що обумовленного сезонністю сільськогосподарського бізнесу.

Тож, лізингові компанії організованого ринку продовжують невпинно нарощувати кількість та якість послуг з фінансування українського агровиробника, не дивлячись на глобальні та регіональні  виклики сьогодення.