Учасники фінансового ринку отримали унікальний код ID НБУ

Національний банк України розробив систему єдиної ідентифікації учасників фінансового ринку України. Відтепер кожен учасник фінансового ринку має єдиний ідентифікатор Національного банку – унікальний код, що містить шість знаків.

За даними НБУ, йдеться про учасників фінансового ринку, відомості про яких мають вносити до інформаційних систем Нацбанку, та які повинні подавати регулятору операційну, звітну інформацію як на консолідованій основі, так і в розрізі кожного підрозділу. До переліку таких установ входять і небанківські установи.

Норми щодо порядку функціонування системи єдиної ідентифікації учасників фінансового ринку України містить Положення про систему єдиної ідентифікації учасників фінансового ринку України, затверджене постановою Правління Національного банку від 30 серпня 2021 року № 92. Цей документ набрав чинності з 01 листопада 2021 року.

Учасникам фінансового ринку, які вже мають чинну реєстрацію чи ліцензію Нацбанку, не потрібно звертатися до регулятора – для них вже згенеровані коди ID НБУ. Небанківські установи, що мають власний код за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДРПОУ), отримали код, сформований із шести цифр.

Забезпечення унікальності власних кодів покладається на учасника фінансового ринку, який подає документи до Національного банку.

Детальніше про згенеровані коди ID НБУ можна ознайомитися на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку “API для розробників” (Сервіс визначення кодів ID НБУ за кодом ЄДРПОУ та унікальним кодом відокремленого підрозділу).