«Розвиток ринку небанківських фінансових установ. Практичні аспекти взаємодії з регулятором та майбутнє регулювання»

В нараді на таку тему  від  PricewaterhouseСoopers («PwC Legal») взяла участь Асоціація лізингодавців України.

Асоціація лізингодавців України на запрошення Адвокатського об’єднання «PwC Legal» , взяла участь у бізнес-зустрічі з представниками небанківських установ, яка пройшла в офісі PwC та за його ініціативи.

Захід на тему: «Розвиток ринку небанківських фінансових установ. Практичні аспекти взаємодії з регулятором та майбутнє регулювання» розпочався з перевірки сертифікатів вакцинації у присутніх та запашної кави, під час якої головний спікер Вадим Романюк, керівник практики Банківського та фінансового права PwC Legal в Україні, прокоментував представнику Асоціації питання, що стосуватимуться регулювання діяльності лізингових компаній.

«Загалом, НБУ встановить більшу правову визначеність у регулюванні діяльності небанківських установ, щоправда, лізинговим компаніям доведеться вивчати, умовно, не 10, а 100 сторінок нормативно-правових актів, які їх стосуватимуться. Зараз лізингодавці живуть у більш лояльному правовому полі, до них багато вимог не застосовується. Утім, з ухваленням закону про фінансові установи (У Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону №5065 “Про фінансові послуги та фінансові компанії”) лізингові компанії отримають офіційний статус фінансових установ, до них вимоги суттєво підвищяться.

Це, зокрема, вимоги до капіталу, вимоги до погодження набуття істотної участі. Уже зараз лізингодавці можуть вивчати, наприклад, проект ліцензійних умов (Проєкт Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг), щоб бути підкутими.

Щоправда, проект ліцензійних умов на стадії громадського обговорення, він «підвис», можливо, Нацбанк очікує ухвалення ряду законів, зокрема, про фінансові послуги та фінансові компанії, про страхування, про кредитні спілки.

Вадим Романюк

Нацбанк буде уніфіковувати свої підходи в частині ділової репутації та професійної придатності керівників, головбухів, керівників, відповідальних за фінмоніторинг у небанківських установах. Бездоганна ділова репутація основних учасників небанківських установ є однією із ключових вимог для їх ліцензування одночасно із прозорою структурою власності, законним походженням капіталу, належним корпоративним управлінням та захистом прав споживачів.

Щодо останнього, регулятор скоріш за все стоятиме на боці споживача у більшості спірних випадків та стежитиме за виконанням норм, відповідно до яких, фінустанови мають надавати максимально прозору інформацію для споживачів, зокрема, сайти установ мають бути актуальними, містити реальні ціни в національній валюті, містити калькулятор, тощо. Тобто, у регулятора не повинно скластись враження, що споживач може бути обманутий певною фінустановою.

Глобально, для лізингодавців зміни відбудуться після введення в дію закону про фінансові установи, це не раніше, ніж через 2 роки. Хоча, Нацбанк, вірогідно, ухвалить свої ліцензійні умови і там певні додаткові умови будуть окреслені. Наприклад, обмеження певних видів діяльності. Лізингодавець не матиме права здійснювати посередницьку діяльність на ринку фінансових послуг, наприклад, виступати страховим агентом чи страховим брокером для своїх клієнтів»,повідомив Вадим Романюк.

На бізнес-зустрічі, керівник практики Банківського та фінансового права PwC Legal в Україні надав корисні рекомендації щодо взаємодії небанківських установ з Національним банком, підняв питання отримання ліцензій та побудови ефективної системи фінансового моніторингу, окреслив ключові новели у законодавстві.

Вадим Романюк звернув увагу, зокрема, на вимоги до розкриття структур власності та набуття істотної участі. Серед них:

  • наявність власників істотної участі
  • всі власники істотної участі мають бути погоджені з регулятором
  • відсутність «циклічних» структур
  • розкриття повної інформації про трастові структури
  • розкриття реальних, а не номінальних власників

Також, керівник практики Банківського та фінансового права PwC Legal в Україні, посилаючись на Постанови НБУ, розкрив на яких підставах може бути здійснений регулятором нагляд за небанківською установою. Безвиїзний нагляд може відбутись з метою оцінки:

  • загального фінансового стану небанківської фінансової установи
  • результатів її діяльності та якості корпоративного управління
  • системи внутрішнього аудиту (контролю) та управління ризиками
  • дотримання обов’язкових нормативів та інших показників та вимог

Проведення позапланових інспекційних перевірок можливе на підставах:

  • виявлення підозри щодо порушення законодавства
  • перевірка виконання вимоги про усунення порушень
  • неподання звітності
  • наявність фактів про погіршення фінансового стану, підвищення ступеню ризику, здійснення діяльності без ліцензії
  • необхідність перевірки установлених НБУ вимог і обмежень

З​а більш детальною інформацією про інсайди та консультації, надані на цій  зустрічі, звертайтес​я​ в Асоціацію лізингодавців України​ за тел. 093 381 51 00