Парк агротехніки: результати 1-го кварталу

Загальний парк сільськогосподарської техніки лізингових компаній, що є членами Асоціації, на кінець першого кварталу 2021 року склав 4 848 одиниць. Такий результат вказує на зростання парку на 15% порівняно з аналогічним періодом минулого року, і на 1% з початку поточного року.

Найбільший парк техніки належить компанії ОТП Лізинг (52% від парку всіх членів Асоціації). Також вагомі парки мають Кредобанк (17%), Альфа-Лізинг (9%) і УЛФ Фінанс (8%).

Крім того, за перший квартал 2021 року лізингові компанії, що є членами Асоціації, зареєстрували 404 одиниці сільськогосподарської техніки. Такий результат є меншим на 16% порівняно з 4 кварталом минулого року, що переважно викликано сезонними чинниками. Порівняно з першим кварталом 2020 року поточний результат є меншим на 22%.

Трійкою лідерів за реєстраціями агротехніки  в першому кварталі стали ОТП Лізинг (65% від усіх реєстрацій за період), Кредобанк (14%) та УЛФ Фінанс (11%). Їх сукупна частка в цьому сегменті склала 86%.

Трактори залишаються найпоширенішим видом агротехніки для надання в лізинг, їх частка на ринку склала 38%. Найпопулярнішими тракторами, що реєструвались в лізинг протягом зазначеного періоду, були трактори виробництва John Deere. Частка цього виробника склала 25%. До найпопулярніших виробників тракторів також потрапили: New Holland (16%) і Беларусь (12%).

Поза сегментом тракторів, близько 15% нових реєстрацій припало на техніку для обробки ґрунту, 11% – на сіялки. Решта сегментів мали частку меншу за 10%. За оцінками Асоціації, її члени займають близько 80% всього ринку лізингових послуг. Тому рівень проникнення лізингу в зазначених сегменти транспортних засобів є навіть вищими за розрахунки Асоціації.