Обсяг фінансового лізингу, що надається банками, зменшився на 14% за 2020 рік – повідомляє Асоціація лізингодавців

Українські банки уклали угод з фінансового лізингу на суму 6,7 млрд. грн протягом 2020 р., що на 14% менше ніж за попередній рік. В четвертому кварталі приріст вартості нових лізингових угод банків становив 2,9 млрд. грн, що є найвищим показником в цьому році. Динаміка надання лізингових послуг банками продовжує стрімко зростати два квартали поспіль.

Послуги фінансового лізингу в 2020 році надавали 17 вітчизняних банків. Частка трьох найактивніших банків значно зросла і досягла рівня 68% від загальної вартості угод. До найбільш активних банків за підсумками року входять: Укргазбанк (29% від вартості нових угод всіх банків), Приватбанк (24%) і Кредобанк (16%)

Портфель лізингових угод банків зріс на 10% протягом звітного періоду, при загальній вартості 11 млрд. грн. Зростання портфелю також продовжується вже два квартали поспіль. Загалом трійка найбільших банків за розміром лізингового портфелю має частку в 63% від загальної вартості портфелів банків, а десять найбільших банків– 98%.

Частка юридичних осіб в нових лізингових угодах з банками склала 88% в, тоді як частка фізичних осіб склала 12%. В портфелях частко корпоративного сегменту аналогічна.