Мінфін: Фінансовий лізинг – дієвий інструмент для розвитку ММСП та економіки країни

Повідомлення Міністерства фінансів України. 16 грудня, у Мінфіні відбулось підписання перших трьох угод з лізинговими компаніями для участі у Державній програмі «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%».

Державну програму «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» запроваджено для спрощення доступу мікро, малого і середнього бізнесу до фінансового лізингу, а також розширення альтернативних джерел фінансування інвестицій ММСП.

«Мінфін зацікавлений розвивати фінансовий лізинг для підприємництва, як один із дієвих інструментів, що активно використовується успішними країнами, і без якого важко уявити повноцінний розвиток малого бізнесу та економіки країни. Відсутність необхідності внесення застави, менший розмір власного внеску підприємства, більш оперативний розгляд лізингової заявки та оформлення договору – такі переваги лізингової форми фінансування, порівняно з класичним банківським кредитуванням. ММСП можуть отримати в лізинг транспорт, техніку, обладнання і навіть нерухомість для своєї господарської діяльності і пришвидшення розвитку бізнесу. Державна програма «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» покликана посилити інвестиційну активність малого та середнього бізнесу», – зазначив заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції, Голова Ради Фонду розвитку підприємництва (ФРП) Юрій Драганчук.

Нагадаємо, що 21 жовтня 2021 року постановою Уряду запроваджено  державну програму підтримки суб’єктів мікро, малого та середнього підприємництва (ММСП) за договорами фінансового лізингу, розроблену Мінфіном.

ФРП, який, зокрема, реалізує політики Мінфіну щодо підтримки та розвитку підприємництва, сьогодні уклав перші угоди з лізинговими компаніями ТОВ «ОТП Лізинг», ТОВ «УЛФ-Фінанс» і ТОВ «Бест Лізинг» для участі у Програмі.

«З боку банків та лізингових компаній спостерігається великий інтерес до нової Державної програми «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%». Фонд розвитку підприємництва відкритий до співпраці й найближчим часом планується укладення ще низки угод. Тож запрошуємо до участі лізингодавців та представників мікро, малого і середнього підприємництва. Впевнений, програма доступного фінансового лізингу буде не менш успішною, ніж «Доступні кредити 5-7-9%», – закликав виконавчий директор ФРП Андрій Гапон.

У заході також взяли участь представники Асоціації лізингодавців України, які зазначили, що запровадження Державної програми «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» – це важливий консолідований крок Мінфіну, ФРП, Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору в Україні» та Асоціації на зустріч бізнесу.

Під час заходу учасникам презентували умови участі в програмі, портрет позичальника та кроки, які необхідно здійснити для участі у Державній програмі «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%». Зокрема, підприємець обирає предмет лізингу та подає заявку до лізингової компанії. У разі його прийнятності умовам програми, укладається договір фінансового лізингу, за яким відбувається передача предмету лізингу підприємцю та сплата ним на щомісячній основі компенсованого лізингового платежу. Програмою можуть скористатись під 5-7-9% річних ММСП, зареєстровані на території України (окрім тимчасово окупованих територій). Максимальна сума лізингового договору 50 млн грн строком до 5 років. Власний внесок має становити від 10-15% (докладніше в презентації). Повідомляє веб-сайт Міністерства фінансів України