Лізинг профінансував 15% авто: підсумки 1-го кварталу

Члени Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» зареєстрували 15,3% всіх легкових автомобілів, та 6,5% всіх легких комерційних автомобілів, що були придбані в Україні.

Загалом членами Асоціації за перший квартал було зареєстровано 3 980 транспортних засобів. Серед них близько 68% склали нові транспортні засоби, а 32% – це вживані транспортні засоби.

Березень став піковим місяцем за результатами кварталу, в ньому було зареєстровано 1 760 транспортних засобів.

За розрахунками Асоціації, обсяги реєстрацій транспортних засобів лізинговими компаніями зросли на 9% якщо порівнювати до першого кварталу минулого року. Це є ознакою того, що лізинг і його клієнти адаптувались до діяльності в поточних умовах карантинного режиму та взяли курс на нарощування обсягів діяльності.

Трійкою лідерів за реєстраціями нових транспортних засобів в 1 кварталі 2021 року стали ОТП Лізинг (41% від усіх реєстрацій за період), ULF Finance (27%) та Альфа Лізинг (7%). В сегменті вживаних транспортних засобів до трійки лідерів увійшли компанії Автокредит Плюс (62%), ULF Finance (18%) і Авентус Лізинг (13%).

Легкові автомобілі традиційно користуються найбільшою популярністю у якості предметів лізингу, їх частка склала 82% від усіх реєстрацій за період. Порівняно з першим кварталом минулого року частка легкових авто зменшилась на 4 в.п., що може вказувати на диверсифікацію сегменту.

Найпопулярнішими легковими авто, що реєструвались у лізинг, були автомобілі марки Renault. Частка цієї марки склала 17%. До п’ятірки найпопулярніших марок також потрапили: Skoda (10%), Toyota (9%), VW (7%) та Peugeot (6%). Перелік брендів-лідерів не зазнав значних змін у звітному періоді.

Поза сегментом легкових авто, близько 8,4% реєстрацій транспортних засобів припало на вантажні автомобілі і ще близько 3,5% – на легкі комерційні транспортні засоби. Решта сегментів мали частку, меншу за 3%. За оцінками Асоціації, її члени займають близько 80% всього ринку лізингових послуг. Тому рівень проникнення лізингу в зазначених сегменти транспортних засобів є навіть вищими за розрахунки Асоціації.