Безвиїзний нагляд за фінансовими компаніями, ломбардами та лізингодавцями: підсумки обговорення

КИЇВ – 14 квітня 2021 року. Відбулася зум-зустріч Департаменту нагляду за ринком небанківських фінансових послуг Національного банк України на тему «Безвиїзний нагляд за фінансовими компаніями, ломбардами та лізингодавцями: поточний стан та перспективи», до участі в якій приєдналися і представники Асоціації лізингодавців України.

Про поточний стан наглядової діяльності за фінансовими компаніями, ломбардами, лізингодавцями за результатами 2020 року розповів Олександр Залєтов, керівник Управління нагляду за фінансовими компаніями НБУ. Сьогодні ринок фінансових компаній, ломбардів, лізингодавців є найбільшим по кількості учасників. І навіть у теперішніх реаліях, у період карантину, ринок тримає лідерство. Станом на початок року в Україні є 960 фін.компаній, 302 ломбарди та 146 лізингодавців. Ми бачимо, що цей ринок поступово знаходить свою нішу на ринку небанківських фінансових послуг.

Обговорювали зміни в законодавстві, що впливатимуть на розвиток фінансових послуг, які надаються фінансовими компаніями, ломбардами та лізингодавцями. Пан Олександр відмітив перемогу для лізингового ринку – це ЗУ «Про фінансовий лізинг», який було ухвалено цього року: «Довгий час ринок і регулятор працювали над прийняттям Закону, тому ті зміни, які в ньому передбачені, направлені саме на розвиток ринку і це дуже приємно, що фінансовий лізинг, який довгий час накопичував фінансовий та практичний ресурс, зможе сьогодні стартувати уже в оновленому законодавчому полі».

В ході обговорення, Наталія Тиховська, менеджер управління нагляду за фінансовими компаніями розповіла про звітність і дотримання нормативів учасниками фінансового ринку (небанківськими компаніями).

Щодо звітності, то лізингодавці подають лише регуляторні дані, ломбарди мають більш розширений перелік – це регуляторна та аудиторська звітність, а от фінансові компанії мають більше навантаження. Вони подають і регуляторну звітність, і аудиторську, і фінансову. Додатково фінансові компанії та ломбарди мають вимоги щодо дотримання власного капіталу.

Також пані Наталія розповіла про найчастіші помилки компаній при подачі звітності та наголосила, що подання звітності є обов`язковим для всіх компаній, які знаходяться в державному реєстрі фінансових установ і реєстрі лізингодавців. Трапляються ситуації, коли учасники ринку не подають звітність вчасно, або подають її не в повному обсязі, тому декілька порад від представника регулятора:

  • Контролюйте строки подачі звітності.
  • При отриманні повідомлення про неприйняття файлу – виправляйте помилки та подавайте повторно.
  • Якщо у вас відсутня діяльність, ви все одно подаєте звіт, але файл буде нульовим за відповідним видом діяльності.
  • Користуйтеся календарем подання фінансової звітності.
  • Пам`ятайте про реєстр звітних показників, який містить опис показників і їх контролю, довідники для формування показників із переліком метрик, а також схеми звітних файлів. Використовуйте його.

Далі до зустрічі долучилася Людмила Крикун, керівник проектів і програм Департаменту фінансової звітності, яка поділилася інформацією щодо поточної діяльності, інформаційних роз`яснень, тренінгів.

Окрему увагу було приділено питанням, пов’язаним із реєстрацією в Єдиній системі фінансової звітності (таксономія) та подання фінансової звітності у форматі iXBRL за 2020 рік, в т.ч. для ЮО-лізингодавців. Серед основного:

  • Строк реєстрації в СФЗ – ЮО-лізингодавці повинні зареєструватись до 30.04.2021, оскільки ЮО-лізингодавці згідно Постанови КМУ №419 входять у спектр звітуючих (розділ 64КВЕД ДК 009:2010).
  • Реєстрація в СФЗ здійснюється незалежно від того, чи основним є фінансовий лізинг чи не основним видом діяльності ЮО-лізингодавця.
  • Строк подання фінансової звітності в електронній формі на основі Таксономії UA XBRL МСФЗ 2020 року продовжено до 31.12.02021 року, без застосування штрафних санкцій.
  • При реєстрації в СФЗ обирати регулятором НБУ (навіть у тих випадках, коли ЮО-лізингодавець є емітентом цінних паперів).
  • При реєстрації в СФЗ звертати увагу на сертифікати ЦСК, обрані ролі користувачів і перевіряти статус відправлення корпоративного профілю (щоб корпоративний профіль не залишився у чернетці).
  • НБУ відпрацьовує заявки реєстрації в СФЗ, затверджує корпоративний профіль, після чого змінюється статус на «поданий».
  • Ще не вирішено питання щодо аудиторського висновку (до річної ФЗ) – чи він буде повний, чи скорочений.
  • Компанією Медок розроблений продукт щодо подання ФЗ у форматі iXBRL.
  • Всі інформаційні матеріали щодо подання ФЗ у форматі iXBRL розміщені на сайті frs.gov.ua та на сайті НБУ.

Асоціація лізингодавців України дякує Національному банку України за детальне поінформування підвідомчих ринків  про новації та зобов`язання у новому нормативному полі.