Пост-реліз круглого столу “Фінансовий лізинг в Україні: оцінка стану та перспектив розвитку”

 До 2021 року лізингові компанії більш як в двічі збільшать обсяги фінансування малого та середнього бізнесу.

 Київ. 27 вересня 2018 року. Україна.    Попит на послуги лізингових компаній в Україні та обсяги лізингових угод будуть стрімко зростати найближчі три-п’ять років, а обсяг фінансування українського бізнесу за угодами лізингу може як мінімум подвоїтись до 2021 року.

До такого висновку дійшли учасники круглого столу під час обговорення презентації дослідження «Лізингова галузь в Україні: тенденції та рекомендації для зростання». Дослідження було проведено експертами Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» та є першим детальним аналітичним оглядом ринку лізингових послуг в Україні, основних трендів галузі та визначення перепон для розвитку індустрії в цілому.

«У лізингової галузі є значні перспективи до зростання, але обмеженість фінансування галузі, відсутність сучасної сприятливої законодавчої бази та відсутність спеціальних податкових стимулів, низька обізнаність підприємців про сучасні інструменти фінансування бізнесу є найсильнішими перешкодами для розвитку лізингу в Україні. Це обмежує підприємства у фінансуванні»,  –  робиться головний висновок в дослідженні.

«Українські малі та середні підприємства недотримують близько 9,3 млрд доларів в рік і серед багатьох причин недофінансування є саме відсутність додаткових стимулів для розвитку різних видів фінансування, альтернативних банківському кредиту – таких, як лізинг. Впевнена, що державі дуже вигідно підтримати розвиток цього ринку та привернути увагу міжнародних та локальних інвесторів до всіх українських лізингових компаній, а не лише до компаній з іноземним капіталом»,  – підкреслила під час круглого столу експерт Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» Анна Краковська, яка є одним з авторів дослідження.

Серед інших факторів, які стримують розвиток лізингової галузі в Україні, автори дослідження та учасники круглого столу назвали брак внутрішнього та іноземного капіталу, відсутність спеціальних державних мотивуючих програм для малого та середнього підприємництва та застаріле законодавство, яке регулює лізингові операції в Україні.

«Базовий закон, що регулює лізингові операції не оновлювався вже багато років. Тому було б бажаним, аби законопроект «Про фінансовий лізинг» (№ 6395) був підтриманий парламентарями. Тільки тоді ринок суттєво пожвавиться, обсяги фінансування підприємств збільшяться і економіка отримає додаткове фінансування. Впевнений, що прийняття закону дасть колосальний ефект для всієї економіки. І особливо для малого та середнього бізнесу»,  – прокоментував народний депутат України, Перший Заступник Голови Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко. “Одним з найбільш реалістичних шляхів для фінансування лізингових угод є прийняття нормативної бази, яка дозволить ОТГ випускати облігації, та залучати кошти на необхідну громадам техніку. Придбаючи її при цьому у фінансовий лізинг. Від цього виграють всі – і громади , і лизингодавці, і держава. Мова йде про шляхобудівну, снігоприбиральну техніку, автобуси для територіальних потреб, сміттєпереробне устаткування , тощо. І відповідний законопроект №9023 вже підготований нашим Комітетом. Сподіваюсь, він буде прийнятий в самий найближчий час” наголосив пан Довбенко.

З макроекономічної точки зору, лізинг може стати тим фінансовим інструментом, який допоможе профінансувати реновацію застарілих виробничих потужностей та оновлення інфраструктури. Дослідження Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» говорить про те, що зараз на українському ринку найбільше користуються лізингом дві галузі – транспортна та сільське господарство. Найбільший потенціал для проникнення лізингу в Україні мають такі нові сегменти економіки як ІТ, медицина (медичне обладнання), дорожнє будівництво, логістика, нерухомість, інфраструктура, переробка відходів, альтернативна та відновлювальна енергетика.

«10,6 млрд гривень склала вартість договорів лізингу, укладених лізингодавцями – небанківськими установами в першому півріччі 2018 року. Це 80% від всього минулорічного об’єму. При цьому за 6 місяців загальний портфель договорів лізингу вже зріс на 3,3 млрд (+ 14%) та склав 26 млрд гривень. Впевнений, що за наявності належного фінансування, лізингодавці можуть збільшити обсяги нових угод в рази!», – каже Член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг Олександр Залєтов.

Наталія Педос, експерт Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», яка є одним із співавторів дослідження, впевнена, що для прискорення зростання ринку лізингу, держава має активно запроваджувати найпоширеніші економічні стимули підтримки лізингоотримувачів, які б спонукали їх до реінвестування прибутку. «Серед таких мотиваційних інструментів – податкові стимули (прискорена амортизація активів, які передані в лізинг, усунення подвійного оподаткування), дотації, субсидії та урядові гарантії. США, ЄС, Австралія, Румунія, Казахстан та інші країни саме так підтримують цей бізнес та швидко отримали результат у вигляді збільшення фінансування бізнесу», – каже експерт.

Дослідження, проведене експертами Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», говорить про те, що лізингова галузь змушена активно шукати нові джерела фінансування на внутрішніх ринках капіталу та від міжнародних фінансових установ. Голова Ради Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» Олександр Кощеєв впевнений, що лізингові компанії більш активно почнуть використовувати фондовий ринок для фінансування лізингової галузі: «В цьому році три лізингові компанії вже випустили корпоративні облігації з метою залучення додаткових коштів для фінансування конкретних проектів своїх клієнтів. Це дуже вагомий крок для всієї галузі, і це новий тренд, це показник нового рівня ринку. Але, на жаль, поки що не всі іноземні кредитори готові співпрацювати з вітчизняними лізинговими компаніями, які не є дочірніми підрозділами європейських фінансових груп. Ми сподіваємося, що найближчим часом ця ситуація зміниться і локальні українські лізингоотримувачі зможуть долучитися до великої  кількості міжнародних програм підтримки МСБ. У локальних компаній вже є напрацьована позитивна кредитна історія, є вчасне виконання всіх зобов’язань, є прозора модель ведення бізнесу».

Більшість учасників ринку впевнені в оптимістичному сценарії розвитку українського ринку лізингу.

«Ми прогнозуємо, що наступні 4-5 років варто очікувати зростання обсягів нового бізнесу в 3-4 рази. В першу чергу це відбудеться за рахунок значного відкладеного попиту підприємств. Крім того, значно активізуються в наданні послуг фінансового лізингу комерційні банки, які, маючи прямий доступ до фінансування, можуть дуже швидко збільшувати свої портфелі», – запевнив керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Capital Times Артем Щербина.

 ДОВІДКА. За першу половину 2018 року обсяг лізингових операцій в України складав близько 26 млрд грн. В першому півріччі 2018 року лізингодавці уклали договорів фінансового лізингу на суму понад 10 млрд грн (зростання на 92,9%). Компанії-учасники Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» у І півріччі 2018 року уклали договорів фінансового лізингу на суму 7.3 млрд грн проти 3,9 млрд грн в аналогічному періоді минулого року. В той же час, у ІІ кварталі 2018 року обсяги нового бізнесу склали 4,4 млрд грн проти 2,9 млрд у І кварталі поточного року (+53% за квартал).

Станом на 30.06.2018 загальний обсяг портфелю лізингових компаній – членів Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» становить 12,992 млрд грн (без врахування плати за користування предметом лізингу), що на 12,5% більше ніж на кінець попереднього кварталу і на 27,1% вище за розмір активів в аналогічному періоді минулого року.

На початок 2018 року 551 установа мала право на надання послуг з фінансового лізингу (зокрема 280 фінансових компаній, 88 банків та 183 юридичні особи, які не є фінансовими установами). Більшість фінансових компаній зареєстровані в Державному реєстрі фінансових установ, який веде Нацкомфінпослуг, для здійснення факторингових та лізингових операцій, проте насправді вони не займаються лізинговою діяльністю.

За даними Українського об’єднання лізингодавців (УОЛ), станом на грудень 2017 року було близько 40 активних лізингових компаній, та лише деякі з них укладали нові договори. Близько 70% нового бізнесу лізингового ринку в Україні формують 16 членів  «Українське об’єднання лізингодавців».

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців»створена в 2005 році як добровільне об’єднання професійних учасників ринку лізингу. Головною метою Асоціації є «сприяння розвитку відкритого і рівнодоступного ринку оперативного і фінансового лізингу в Україні шляхом координації діяльності підприємств, що об’єдналися для захисту спільних інтересів».

Контакти для ЗМІ: Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців»

+38 044 529 46 90

+38 093 381 51 00

[email protected]

http://www.uul.com.ua