Open Data які змінюють Україну

700 млн доларів річних надходжень, можливість перевірки авто за VIN номером та вільний рух неперсональних даних – про це та інші “спойлери” сьогоднішнього Open Data Forum у нашому короткому огляді.

Метою Open Data Forum, який відбувся 7 вересня в Києві, є створення платформи для спільного пошуку можливостей ефективного використання потенціалу відкритих даних й обговорення трендів та інновацій у міжнародній практиці. Подія була організована Державним агентством з питань електронного урядування України в партнерстві з проектом Фонду «Євразія» «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS, за підтримки USAID i UK AID.

Експерт з розвитку Асоціації Андрій Шевельов побував на заході і почув декілька цікавих новин.
Сюзан Фріц (Susan K. Fritz) – Регіональна директорка USAID в Україні і Білорусі – зазначила економічний, соціальний та антикорупційний ефект відкритих даних. Зокрема, за результатами дослідження проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» відкриті дані у 2017 році принесли в економіку України 700 млн доларів або 0,67% ВВП країни. Повні результати дослідження доступні за посиланням.

 

Жанфранко Чекконі (Gianfranco Cecconi) – керівник з Insight & Data Consulting Capgemini, менеджер програми EU’s European Data Portal – відзначив прогрес України у сфері відкритих даних та нагадав що Цифровий порядок денний ЕС (Digital agenda for Europe) має за мету запровадження вільного руху практичного всіх наборів неособистих даних (free flow of non-personal data).

Особливу увагу лізингової спільноти привернув виступ Начальник Головного сервісного центру МВС України Владислава Криклія. Він розповів про відкриття даних первинної реєстрації авто про що Українське об’єднання лізингодавців інформувало минулого тижня. На думку пана Криклія всі данні які не підпадають під критерій персональних даних мають бути відкриті. Також, відповідаючи на запитання чому досі данні по автівках не прив’язані до VIN номерів (унікальний номер ідентифікатор що ставиться на авто при виготовленні) очільник ГСЦ МВС поінформував сенсаційну новину – ця інформація буде незабаром доступна а саме за допомогою VIN номеру буде змога дізнатись:

  • Записи про всіх власників транспортного засобу (від первинної реєстрації)
  • Історія ДТП транспортного засобу
  • Записи про офіційне сервісне обслуговування

Всі ці та інші додаткові послуги будуть доступні користувачам Електронного кабінету на сайті ГСЦ МВС на платній основі.

Олексій Гончарук – Голова Офісу ефективного регулювання – наголосив на тому що глобальний тренд до відкритості даних спричинив настання Репутаційної економіки, коли репутація та інформація визначають успіх бізнесу, його вартість та прихильність споживачів які готові чи не готові «голосувати» за компанію та її продукти грошима та через інформаційні канали.

Українське об’єднаня лізингодавців послідовно виступає за максимальну відкритість даних та проникнення Open Data у всі сфери бізнесу, законотворчої роботи та діяльності регуляторів. Відкриті данні важливі і в сфері лізингу, в першу чергу з метою розвитку цивілізованого ринку лізингу, протидії шахрайству та боротьбі з корупцією.