28 листопада з успіхом відбувся Перший регуляторний практикум лізингодавців

28 листопада Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг провели Перший регуляторний практикум, присвячений новаціям в процедурах звітності лізингодавців та іншим актуальним питання розвитку ринку і його нормативної бази. Подія відбулась за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».

Подія викликала жвавий інтерес – організатори отримали більше 80 заявок на участь від лізингодавців та представників суміжних ринків. В результаті 55 представники компаній лізингодавців, а також 12 представників суміжних ринків, НБУ та Світового банку взяли участь в події, яка вперше в історії українського лізингу об’єднала більшість лізингових компаній країни під одним дахом.

Учасники Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» збираються разом регулярно, останні два роки такі зустрічі, в основному в форматі тренінгів або регіональних заходів, відбуваються майже кожного місяця адже завдяки підтримці Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» компанії учасники Асоціації отримали нагоду навчання у найкращих зарубіжних та вітчизняних фахівців сфери лізингу та з інших актуальних тематик (юридична практика, фін.моніторинг, аудит тощо), що не можна сказати про компанії які знаходяться поза Асоціацією.

Отже, Перший регуляторний практикум, який зібрав 55 учасника лізингового ринку, що представляють 37 компаній (15 з 19 учасників УОЛ та 22 лізингові компанії які не є членами УОЛ) можна вважати першим за останні роки зібранням широкого загалу української лізингової галузі.

З пропозицією зробити подібні зустрічі регулярними виступив представник Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов, який був першим спікером практикуму. Пан Залєтов, також, поділився статистикою ринку лізингу у 3 кварталі 2018 року та тезами про те, що слід очікувати лізинговим компаніям у 2019 році.

Галина Павленко, директор департаменту регулювання та нагляду за фінансовими компаніями Нацкомфінпослуг розповіла про Новації законодавства щодо фінансової звітності лізингових компаній та відповіла на численні, часом гострі, питання від присутніх представників лізингових компаній.

Директор Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» Марина Масіч розповіла про величезну роботу яку Асоціації проводить для розвитку ринку лізингу, вирішення проблем які виникають перед лізинговими компаніями-учасниками та створення сприятливих умов для розвитку лізингу в Україні. Важливо, що «двері» Асоціації відкриті для всіх прозорих та відповідальних лізингодавців країни, адже спільними зусиллями набагато ефективніше вирішувати проблеми які стоять перед лізинговими компаніями та українським лізингом в цілому.

Також, пані Масіч анонсувала проведення всеукраїнського ренкінгу лізингових компаній, який має на меті підвищити інтерес до галузі з боку споживачів, інвесторів, центральних та місцевих органів влади та інших стейкхолдерів лізингового ринку.

Експерт Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» Наталія Педос відзначила прогрес ринку лізингу в Україні і позитивну динаміку співпраці Проекту з Асоціацією «Українське об’єднання лізингодавців». Також представник Проекту USAID зазначила що подальша співпраця буде проводитись з організованим ринком, тобто з компаніями-учасниками Асоціації.

На завершення Першого регуляторного практикуму про новації Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність розповіла президент «Спілки аудиторів України» Наталія Гаєвська, виступ якої викликав жвавий інтерес та численні питання присутніх.