За п'ять років село повністю забезпечать кредитами

Державний земельний банк України дозволить розвивати пріоритетні програми за допомогою сільгоспвиробників дрібного і середнього рівнів. Про це повідомила в.о. голови правління ПАТ «Держзембанк» Світлана Скосирська в ефірі програми «Національний інтерес» на телеканалі БТБ.

«На перших порах у банку буде трохи своїх грошей, з часом вони будуть приростати, і сума буде збільшуватися. Але банк зможе стимулювати інші банки, для того щоб вони свої гроші вливали в сільськогосподарську галузь, і Земельний банк при цьому буде брати на себе частину ризиків. Ми плануємо, що якщо не за рік-два, то за 5 років потреба у кредитуванні сільського господарства в нашій країні буде повністю покрита», – сказала вона.

Скосирська зазначає, що Держзембанк завдяки сільгоспвиробникам дрібного і середнього рівнів дозволить розвивати державні цільові програми.

«Я думаю, що саме земельний банк дасть можливість розвивати пріоритетні програми за допомогою сільгоспвиробників дрібного і середнього рівнів – наших фермерів. Планується, що ми будемо залучати гроші на цільові програми, які є пріоритетними в державі. І зараз розробляємо низку кредитних продуктів, за якими буде не просто знижена процентна ставка, але і по ній буде відшкодування. Думаємо, що роки через 3 у нас з’являться, як і в Росії, програми, за якими можливо навіть погашення частини кредиту, якщо цільове використання було правильне. І якщо на виході з’явився саме той продукт, який необхідний державі», – додала чиновник.

В.о. голови правління ПАТ «Держзембанк» також розповіла, що в майбутньому структура буде створювати свою лізингову компанію, банк буде засновником. Можливо, на це знадобиться 2-3 роки, але це обов’язково буде. Це перспективно і необхідно, оскільки дасть можливість оперативно кредитувати селян і давати їм можливість обробляти свої ділянки», – сказала вона.

Нагадаємо, що урядова постанова про створення держзембанку була прийнята 2 липня 2012 року.

«ForUm»