В Україні планують активізувати програми лізингу техніки для сільгоспкооперативів

Сільгосптехніка стане доступною для малих та середніх сільгоспвиробників. Міністерство агарної політики та продовольства України планує активізувати впровадження механізмів лізингу техніки для сільгоспкооперативів. Окрім того, держава компенсуватиме відсоткові ставки за кредитами аграріїв для закупівлі необхідних сільгоспмашин. Про це сьогодні під час прямої телефонної лінії Кабінету Міністрів повідомив заступник Міністра аграрної політики та продовольства Олександр Сень.
«На сьогодні саме кооперативи є пріоритетним напрямком з точки зору підтримки у придбанні сільгосптехніки. Так, аби купити цю техніку, селянам, насамперед, потрібно об’єднатися. Тому Мінагрополітики планує окремо опрацювати напрямок лізингу для кооперативів. Тільки таким чином дрібні та середні сільгоспвиробники зможуть себе забезпечити технічно», ? зауважив Олександр Сень.
Заступник Міністра наголосив ? аби вітчизняні аграрії мали можливість купувати сучасну техніку, Мінагрополітики підтримує міжнародні інвестиційні проекти в галузі сільгоспмашинобудування, а з іншого боку, ініціює низку пільг для виробників техніки на території України.
“Наразі ми працюємо над посиленням позицій на внутрішньому ринку тракторів та комбайнів власного виробництва. Йдеться про проекти з компанією CLAAS щодо виробництва комбайну Tucano, з Білорусією щодо виробництва тракторів та комбайнів «Полесье». Також опрацьовується питання щодо виробництва комбайну New Holland на території України”, ? нагадав Олександр Сень.
Загалом, реалізація цього напряму передбачає державні гарантії в межах 1 мільярда доларів на рік.
Раніше Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк підкреслював, що Програма активізації розвитку економіки на 2013–2014 роки передбачає удосконалення умов фінансового лізингу для придбання аграріями 4 тисяч сільгоспмашин щорічно.

АгроПерспектива