Лізингові трактори – на запчастини?

Сільськогосподарська техніка (майже на 2 млн. грн.), отримана за договорами фінансового лізингу, не знайшла ефективного використання на Чернігівщині.
Такого висновку дійшли спеціалісти Держфінінспекції в Чернігівській області, взявши участь у державному фінансовому аудиті виконання Державної цільової програми реалізації технічної політики в агропромисловому комплексі на період до 2015 року за 2010-2012 роки.

Загалом, як з’ясували державні аудитори, в досліджений період за рахунок фінансового лізингу в область надійшло 53 одиниці сільгосптехніки на загальну суму понад 32 млн. грн., що не більше 7% від орієнтовної потреби.

Проте, на думку аудиторів, не вся отримана техніка була використана ефективно. Зокрема, виявилося, що Чернігівська філія НАК «Украгролізинг» вилучала трактори й комбайни у неплатоспроможних господарств та передавала на відповідальне зберігання. При цьому, за висновками актів технічного огляду, 24 одиниці сільгосптехніки загальною вартістю 1,8 мільйона гривень, отримані господарствами області за договорами фінансового лізингу, розкомплектовані й станом на 01.01.2013 р. перебували на відповідальному зберіганні в неробочому стані.

Крім того, на кінець 2012 року філією НАК «Украгролізинг» списано заборгованість за 30 ліквідованими господарствами на суму 3,9 млн. грн., тобто втрачено можливість накладання штрафних санкцій та повернення техніки.

Хвиля Десни