Арбузов: В рамках держпрограм підтримки залізничного сектора вітчизняні підприємства отримають замовлень на 700 млн дол

Перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов констатує, що в України є передумови для реалізації програми імпортозаміщення практично у всіх галузях. Про це він сказав в інтерв’ю газеті “Урядовий кур’єр”.

“Це велика комплексна програма, покликана замінити товари, які завозять з-за кордону, продукцією вітчизняного виробництва. І у нашої країни є передумови для її реалізації практично у всіх галузях. Навіть у такій складній, як енергетика, де частка імпорту дуже висока. Тож для нас як ніколи важливо реалізувати масштабні проекти зі збільшення власного видобутку енергоносіїв – зокрема, сланцевого газу”, – заявив перший віце-прем’єр-міністр.

За його словами, високі шанси замінити зарубіжну продукцію вітчизняної є і в інших галузях.

“Можна навести приклад щодо інших секторів економіки. Наприклад, державні програми стимулювання покупки авіаперевізниками вітчизняних літаків за лізинговими схемами дозволять не лише наростити обсяг виробництва повітряних суден, а й зберегти майже 5 тис. робочих місць в авіаційній і суміжних видах промисловості. Якщо ми зорієнтуємо залізничний сектор на придбання українських вантажних вагонів, то дамо відповідної області замовлень на понад 700 млн дол, а також забезпечимо потреба у вантажних перевезеннях із загальним прогнозним економічним ефектом понад 2 млрд грн на рік”, – сказав Сергій Арбузов.

За його словами, у сфері сільського господарства в рамках програми імпортозаміщення важливо зацікавити вітчизняних виробників нарощувати виробництво і продавати свою продукцію всередині країни.
“Ще показовіша ситуація в сільському господарстві. Україна – житниця Європи, але при цьому жителі країни часто купують імпортні продукти харчування. Потрібно зацікавити вітчизняних виробників нарощувати виробництво, продавати свою продукцію всередині країни. А це і програми розвитку оптової торгівлі продукцією АПК, і проекти залучення інвестицій в конкретний сектор, і інші заходи, спрямовані на підтримку вітчизняного виробника”, – резюмував віце-прем’єр.

РБК