ЄБРР на початку 2013 року планує запустити нову програму кредитування сталої енергетики

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) до січня наступного року планує запустити нову програму фінансування сталої енергетики в Україні (Ukraine Sustainable Energy Financing Facility, USEFF).

Про це в ході восьмої міжнародної конференції “Енергія з Біомаси” повідомив технічний експерт Української програми підвищення енергоефективності (Ukraine Energy Efficiency Program, UKEEP) Дмитро Іваненко.

“На наступному тижні ми робитимемо тендер проекту USEFF”, – сказав він.

Зі слів Дмитра Іваненка, програма розрахована на 4 роки, формальний запуск планується на жовтень поточного року, “але реально – це січень 2013 року”.

USEFF матиме кредитну лінію на 100 млн. дол. для сприяння кредитування компаній приватного сектору, які інвестуватимуть в сталу енергетику. Кредитування здійснюватиметься через приватні банки та лізингові компанії. Передбачається й спрощена процедура позики. Максимальний розмір позики на проект складатиме 10 млн. дол.

Крім цього, нововведенням проекту на базі безкоштовної технічної підтримки буде не лише проведення енергоаудитів, тренінгів тощо, але й видача сертифікатів енергоменеджерам, які відповідатимуть стандартам ЄС.

Нагадаємо, що UKEEP – кредитний продукт, розроблений ЄБРР для українських приватних компаній будь-якого сектору економіки, які хочуть здійснити інвестиції у підвищення ефективності використання енергії чи створення джерел відновлюваної енергії.

UKEEP стартувала у травні 2007 року, на кінець 2011 року за цей період в рамках програми було схвалено 49 проектів загальною вартістю більш ніж 100 млн. дол.