Ринок лізингу набирає обертів – підсумки 1 кварталу 2011 року

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» та Держфінпослуг підвели підсумки  робот лізингового ринку в 1 кварталі та відзначають, що  галузь  стабільно набирає обертів – у вартісному вираженні обсяг укладених договорів за звітний період збільшився у порівнянні з минулим роком майже на 80% і складає 1,274 млрд. грн.

Показовими є також кількість укладених угод, середня вартість діючих угод та строк фінансування клієнта.

Одночасно з відчутним збільшенням кількості договорів (з 18465 до 19945 шт), середня вартість діючих угод порівняно аналогічним періодом зменшилась з 1,54 млн. грн. до 1,46 млн. грн.  Це є результатом активного розвитку лізингу легкових автомобілів, який продукує велику кількість нових угод з порівняно низькою вартістю.

Якщо розглядати 1 квартал 2011 року з точки зору строку дії договорів, то значною зміною буде зменшення частки довгострокових угод  і зростання 2-х,3-х та 5-тирічних строків. Зараз угоди строком до 5 років складають більше 52%.

Як завжди, найбільш активною є транспортна галузь – більше ніж 58% угод укладено саме там. Тому  найбільшим попитом серед предметів лізингу користується транспорт (50,2%), а також сільськогосподарська техніка (13,2%) та комп’ютерна техніка (6,3%). Але потрібно зазначити, що зацікавленість в лізингу компаніями, які представляють сільське господарство, сферу послуг та будівельну галузь зросла в порівнянні з минулим роком.

Цікавим є  те, що компанії почали залучати більше власних коштів на фінансування своєї діяльності . Так, питома вага позичкових коштів знизилась у порівнянні з 2010 роком майже на 14%. При цьому частка власних коштів лізингових компаній зросла до 27,21%.

Загалом, у порівнянні з кінцем аналогічного періоду минулого року зростання ринку складає 2% або 0,6 млрд. грн.

Прес-служба Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців»

 Тел.. +38 (050) 410 42 34